Followers

Monday, November 18, 2013

Dugaan Hidup

Assalamualaikum para sahabat..sesungguhnya dugaan hidup sangat-sangat mencabar bagi mereka yang hidup dimuka bumi bersamaNya.. Dugaan hidupku juga penuh ringtangan..Bukan merungut, malah bukan mempersoalkan pelbagai perkara.. Semua terjadi atas kehendaknya..Pertama Baie digemparkan dengan keadaan tokwan sebelah abah baie..iaitu ayah kepada abah baie..Kena strok, Alhamdulillah semakin pulih..Selang beberapa bulan kemudian, baie digemparkan pula dengan keadaan tok baie sebelah mak..iaitu mak kepada mak baie..juga kena strok..selepas diberi rawatan Alhamdulillah beransur pulih..malangnya, kejadian tok baie terjatuh didalam rumah mungkin akibat kekejangan otot, membawa perubahan yang amat besar dalam hidup kami..Mana tak nya, tok baie lumpuh sebelah kiri..kemudiannya nak bercakap tak boleh, kemudiannya, tok baie pulak dilaporkan susah nak bernafas, akibat kahak yang ada dalam tekak..terpaksa lakukan pembedahan..Pembedahan dengan menebuk leher tok baie supaya dapat bernafas kembali..Memang bole bernafas dengan lancar tetapi melalui leher yang ditebuk, bukan dengan hidung..Allahurobbi..Barang keperluan tok baie pula, sangatlah mahal..Susu 1 minggu diperlukan sebanyak 3 tin..RM240..Sebulan? RM960..belum lagi kos tukar tiub..tukar tiub RM40 untuk sekali tukar..Allah..Kemudiannya, abah baie pula dimasukkan ke hospital, akibat sesak nafas dan penat selepas tersalah makan, makanan yang berangin..Allah...hanya tuhan ja tahu apa perasaan baie..Ya Allah,. permudahkanlah urusan hambamu ini didunia dan diakhirat..mudahkanlah..amin ya rabb..

Tuesday, December 25, 2012

Ada duit 'segalanya' boleh!




Memang tak dinafikan, zaman sekarang zaman duit...Tiada duit, merempat la jawabnya..tak nak merempat, up sikit, merempit..lepas merempit kalau menang, dapat gak duit...Amboi!!!...Baie dah la lama tak update blog, tup-tup bersyarah terus..haha...Ok la, berhabuk!!shuhh!!! lap-lap sikit.. sembur pewangi, pengilat sikit..haaa....merrlliikkkkk.. :D...

Apa ada pada kuasa duit ni?
Ramai perempuan cakap, duit tak boleh beli kasih sayang..Ya, Baie juga akui macam tu...Tapi.... Baie rasa musykil dengan keadaan zaman sekarang, dimana, duit didahulukan, kemahuan diutamakan..humm...Eh...sudahlah Baie..tak semua perempuan macam tu...Yeke???... Baie tak salahkan perempuan 100% ... Baie juga tak nak salahkan kerajaan 100% ... Baie juga tak nak salahkan sesiapa... Lebih baik salahkan diri sendiri... kan... hihi... Kalau kita usaha, adalah hasilnya...humm..

Berkenaan dengan duit ni, Baie terpanggil nak update blog atas dasar membaca ikatan pertunangan anak Dato' Yusuf Haslam, Syafiq namanya..Telah bertunang..Ada orang cakap, jodoh dia nak sampai dah..nak buat macam mana..ala....dia anak orang kaya..bole lah...ya dop?..Bagi Baie maybe he's is lucky person in world..Life with everything around him.. cewahhh,...Baie melalut!..hihihi..Rezeki masing-masing..cuma Baie terfikir, anak muda yang lain seangkatan dan seumur dengan anak Dato' Yusuf Haslam tu, tengah buat apa sekarang?..Mungkin sedang menjual nasi lemak, mungkin sedang dalam keadaan tertekan memikirkan masa depan, mungkin sedang berseronok dan enjoy, mungkin sedang menghadapi saat-saat kematian akibat penyakit, mungkin sedang kecewa akan itu dan ini masalah yang dihadapi..Mungkin???... Tiada apa yang mustahil dalam dunia ni kan..Apa pun rezeki, ajal, maut, jodoh semuanya ditangan Tuhan..Tuhan berhak ke atas hambanya yang diinginkanNya..Setiap manusia ada jalan hidup mereka sendiri..Baie!!!... Napa ni?? Jeles kah?... tak la..Baie cuma rasa didunia ni, jika kita mahukan sesuatu, kita perlu berusaha dan lakukan segala kerja yang diingini seiring dengan doa kepadaNya...InsyaAllah diberkati...

p/s:TIADA APA YANG MUSTAHIL BOLEH BERLAKU SELAGI DIIZINKAN OLEHNYA.

Thanx for reading!


Sunday, July 8, 2012

Mana lagi mau cari sahabat macam tu

Terima kasih Allah kerana pertemukan Baie dengan sahabat yang sangat baik dan sangat memahami keadaan Baie.Hanya Allah saja dapat balas jasa baik sahabat Baie tu.Permudahkanlah urusan sahabat Baie itu didunia dan diakhirat...Amin Ya Rabb...

p/s:itu ja? ya!..Terima kasih sahabat...Terima kasih Allah...

Thanx for reading!