Followers

Friday, April 20, 2012

Hairan

Haaiiipp!!!... Baie hairan??? yo! .. hairan sebab??? sebab keadaan sekeliling ... Awat ceq! ... haha ... Macam ni, Baie hairan dengan sikap orang sekeliling yang mana suka sangat amik kisah pasal Baie, bukan tak Baie nak amik berat, tapi yang bestnya, boleh pulak orang-orang tersebut menilai Baie yang Baie ni 'something2' la kan ... Wah! ... hebatnya ... Lagi best taw apa??? Baie langsung tak kenal pun orang-orang tu! ... haha ... Best tak??? haha ... Adoooii...manusia-manusia... Bila ajak berjumpa tak nak, disuruh tunjuk muka pun tak nak ... Sudahlah, Baie sikit pun tak asa yang Baie ni tergugat dengan orang-orang macam tu ... Moga korang dibukakan pintu hati ye .. Ingatlah, kalau nak menilai orang sekalipun, pastikan anda kenal seseorang tu dengan rapat macam ibu dengan anak ... boleh??? tak boleh kan??? Memang tak boleh pun menilai orang kalau nak tahu! ... Siapa la kita nak menilai orang lain ... Masing-masing ada kelemahan dan kelebihan ... Tak perlu iri hati dengan orang lain ... Gerakkan hidup yang sihat dan harmoni ... Wahh!! dah macam ucapan dari Gabenor ni ... hihi ...

(p/s:Sayangi diri sendiri sebelum menyayangi orang lain, macam tu jugak, nilaikan diri sendiri sebelum menilai orang lain)

Thanx for reading!

Saturday, April 14, 2012

Mari Memahami Apa Itu KARMA ...

Assalammualaikum...Agak lama Baie tidak 'mencuci' blog Baie ni .. hihi .. Ok, hari ni Baie nak kita semua faham apa itu KARMA ... Kenapa Baie nak kita semua faham? ... Macam ni, hari-hari Baie 'online' facebook, disitu banyak Baie baca status-status kawan-kawan Baie yang mana banyak yang mendukacitakan akibat perbuatan-perbuatan yang kurang menyenangkan terhadap mereka... Kalau tak silap, Baie sendiri pun update status macam tu .. hehe .. Ok, anda bacalah apa yang Baie sediakan ni k ...

Apakah KARMA?

Mengikut pengikut ajaran Buddha, KARMA membawa maksud bagi setiap peristiwa yang berlaku, akan disusuli oleh peristiwa yang lain yang berlaku akibat peristiwa pertama, dan peristiwa kedua ini akan membawa nikmat atau sebaliknya bergantung kepada sebab peristiwa pertama.

Begitu juga ajaran Islam, dimana setiap perbuatan kita ada pembalasanya, jika baik perbuatan kita, cukup amalan kita, InsyaAllah syurga menanti tapi kalau sebaliknya Nauzubillah...

Senang Baie terangkan, kalau bahasa orang putih la kan, amboi, selit sikit bahasa orang putih na..hehe.. "What you give, you get back" .. faham tak? hehe ... Kadang-kadang memang ramai pun antara kita yang tak percaya betul ke apa yang kita buat, kita akan terima balik balasanya ...

Kalau baik perbuatan kita, baik la yang kita dapat hasilnya nanti.Tapi kalau jahat perbuatan kita, maka balasan yang kita dapat nanti jahat la juga ... Ha macam tu .. :D

Contoh, kalau hari ini kita lawan cakap mak ayah kita, marah-marah, tengking-tengking mereka, tak mustahil suatu hari nanti anak kita pula yang akan buat macam tu kat kita ... Sebab ajaran Islam dah pun menyatakan dosa lawan mak ayah kan..Bukan perkara main-main..Mungkin sebab kita akan dibayar 'cash & carry' di dunia ... Ala...macam cita drama-drama melayu tu la, tedang mak, last-last dia lumpuh ..ha ....itu cerita sahaja, tiada kena mengena antara yang hidup ataupun yang dah mati, sebagai pengajaran tak salah kita ambil iktibar ...

Kalau hari ini kita mempermainkan perasaan orang, tak mustahil suatu hari nanti orang akan mainkan kembali perasaan kita ... atau mungkin, kalau hari ini kita tipu orang, suatu hari nanti kita pula yang akan di tipu ...

DAN

Kalau hari ini kita buat seseorang menangis kerana dianiaya kita, tunggu je la ... satu masa nanti kita pula yang akan dianiaya dan menitiskan air mata ...

Sebab itu ...

Bila kita nak buat sesuatu yang membawa kesusahan dan penganiyaan kepada orang lain, fikir sama macam mana suatu hari nanti kita pula yang akan menerima nasib yang sama ... tak mustahil jika nasib kita lebih teruk dari orang yang kenakan kita tu ... apa pun tiada perkara yang mustahil didunia selagi diizinkan oleh Allah s.w.t ... sanggup ke???

(p/s:Baie pernah tengok depan mata Baie sendiri sudah 3 orang yang dibayar 'cash & carry' akibat perbuatan mereka, moga mereka dirahmati olehNya...Baie percaya Allah s.w.t itu wujud!)

Thanx for reading!