Followers

Thursday, October 28, 2010

err....

err???..apa makna tu??..hahah..mai dah time mengong!...hahah...cam kenal ja ayat tu dari someone..ahaks!....Baie bukan tak da idea nak tulis tapi kan, Baie nak bagitaw sedikit la hal yang membuat Baie asa dihargai..wah....susah betul taw ada orang yang bleh menghargai Baie...sangat-sangat tersentuh macam kat tv3 tu bersamamu (ngeh..ngeh..)..tapi Baie cita sekarang bukan hal bersamamu taw! cuma ada perasaan tersentuh tu la..hehehe....em..ada seorang hamba Allah s.w.t ni, selalu mengikuti perkembangan Baie, blog Baie dan jugak FB Baie!...wah................................terima kasih sayang ku ucap padamu..(err lagu awie taw tu)...hihi...Kadang-kadang hidup ini, perlu rasa dihargai dan menghargai...sekarang Baie sudah mula mahu menghargai orang(jangan anggap sebelum ni Baie tak pernah menghargai na, anggap macam tu, xmaw kawan dah!...hak..hak...)...terima kasih la kepada "beliau" yang selalu mengikuti perkembangan dari masa ke semasa...Nak jadi assistant Baie tak?..hhhehehe,....tunggu Baie buka 'company' sendiri dulu na...InsyaAllah..hihi...em........................................................................(aik, ikut jugak ka bunyi em tu?)....hahahahh....bagus.....rakyat Malaysia memang suka ikut mengikut..hihih...pa pun, kredit tuk 'beliau' k..terima kasih sekali lagi taw....Jika boleh teruskan la dari masa ke semasa ye..Nanti Baie bagi hadiah taw...jangan risau....hihii...(p/s:sayang pada pembaca yang selalu mengikuti blog Baie..)Thanx for reading!

Monday, October 25, 2010

Keputusan Yang Tidak Dijangka

ai..kembali Baie hari ini dengan hari yang agak suram...suram?kenapa suram?Sebab Baie telah melakukan keputusan yang sangat mengejutkan terhadap diri Baie..Kenapa Baie buat keputusan tersebut?mungkin masa dan keadaan serta dirinya yang telah memaksa Baie untuk melakukan keputusan itu...Sangat kecewa...berat hati serta terlalu keliru dengan situasi yang ada padanya..Kenapa lakukan begitu terhadap Baie?Kenapa?Kenapa?Kenapa langsung tidak memahami...Cukup la, tak perlu untuk diceritakan lebih lanjut..Apa pun, Baie harap ini adalah keputusan yang sangat baik terhadap kedua-dua pihak..Moga diberi ruang dan nafas yang baru untuk masa depan..Terima Kasih atas segalanya......Thanx for reading!

Monday, October 18, 2010

Antara Kerjaya / Family / Kereta / Rumah / Perempuan

Antara Kerjaya / Family / Kereta / Rumah / Perempuan(untuk dijadikan isteri)...Antara bualan kaum-kaum lelaki apabila memikirkan masa depan...(p/s:bg orang yang 'berada' tak fikir kot suma tu(tak semua))...Jika memilih perempuan dahulu, kerjaya 'maybe' tak dapat difokuskan, family pun sama, apatah lagi kereta dan rumah...Sekarang Baie hanya utamakan kerjaya dahulu, pas tu, family, kereta, rumah, perempuan(untuk dijadikan isteri) @ perempuan(untuk dijadikan isteri) dulu pas tu baru rumah..Apa pun tentang jodoh tu, kalau ada, ada la..kalau cepat-cepat la, kalau lambat-lambat la..redha ja..Yang penting sekarang, Baie akan UTAMAKAN kerjaya-family-kereta-rumah dan seterusnya Perempuan(untuk dijadikan isteri)(lambat lagi)....Harap-harap segalanya berjalan dengan lancar apa yang dirancang oleh Baie...Amin...Sebab tu sekarang Baie jarang bergaul dengan perempuan (kecuali emak,kakak, adik perempuan dan klien perempuan Baie la..hehe) kalau Baie nak kuar lepak minum pun kuar dengan sepupu dan member2 rapat dalam 4 5 orang cam tu ja,sebab Baie lebih suka buat bisnes, jumpa klien dan cari job...agak sibuk la jugak sekrang..job duk masuk..Alhamdulillah...Semoga perjalanan yang dirancang Baie diberkati Allah s.w.t...Amin Ya Robbal Alamin...Thanx for reading!

Friday, October 15, 2010

Kelebihan Hari Jumaat

Sesuai dengan hari ini..hari ini kan hari jumaat..apa salahnya Baie bercerita sedikit tentang hari jumaat kan..Macam mana hari jumaat anda?anda asa apa?sedih?TENANG?marah?itu mengenai 'mood' diri anda apabila tibanya hari jumaat...Jadi Baie nak ceritakan sedikit tentang kelebihan hari jumaat atau dikenali "Penghulu Segala Hari"...Ada 6 kelebihan tentang hari jumaat...Walaupun Baie tak la pandai sangat dalam bab agama ni, tapi Baie bukanlah seorang yang jahil..Jika kongsi sesuatu yang bermanfaat apa salahnya kan..Semoga kawan-kawan Baie dan para pembaca beroleh manfaat ok..

1. Berlakunya hari kiamat.

Ya, Jumaat merupakan hari yang selalu dikaitkan dengan berlakunya hari kiamat. Dalam suatu hadis riwayat Muslim, Nabi SAW ada menyebut bahawa, “Pada hari Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.

2. Nabi Adam diciptakan dan dia juga disingkirkan dari syurga.

Hari Jumaat memang istimewa. Hari ini nabi Adam diciptakan, dan hari ini jugalah beliau diturunkan daripada syurga.

Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”

3. Penghulu segala hari.

Saya suka sebut Jumaat ni special. Kenapa ya? Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana agama kita sendiri yang meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain.

Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”

4. Selamat dari fitnah kubur bagi yang mati pada hari Jumaat.

Menurut Nabi SAW, “Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah daripada fitnah kubur.”

Jadi, sama-samalah kita berdoa moga-moga Allah memilih kita di kalangan manusia-manusia yang diberikan kelebihan oleh Allah ini.

5. Kebaikan dengan memotong kuku.

Peliharalah kebersihan anda. Kalau boleh, Jumaat ni bagi lebih-lebih lagi. Mana yang dah lama tak potong rambut, maka potonglah. Kasi kemas. Kalau kuku dah rasa mula nak panjang, hah potonglah.

Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”

6. Makbulnya doa di antara dua khutbah.

Yang ini pun kita dah selalu dengar. Daripada zaman sekolah lagi mungkin ramai yang telah diberitahu akan perkara ini. Baca doa ketika imam sedang duduk antara dua khutbah selalunya makbul doanya tu. Ya, kan?

Banyak ulamak yang berpendapat bahawa makbulnya doa yang dibaca di antara dua khutbah, iaitu ketika imam sedang duduk antara khutbah pertama dan khutbah kedua.

Ini berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah yang bermaksud, “Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.” Dan rasulullah menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.

Abi burdah bin Abi al-Amusa al-Asy’ari r.a berkata bahawa beliau pernah mendengar bahawa Abdullah bin Umar r.a pernah mendengar bahawa Rasulullah pernah menjelaskan bahawa waktu yang paling mustajab itu adalah waktu antara imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai didirikan.

p/s:em..semoga para pembaca membaca sampai habis ya...Thanx for reading!

Nothing Special


aip!...kembali pulak ya Baie...dalam dua tiga hari ni, Baie tak da buat perkara-perkara yang asa 'special'..semuanya hanyalah biasa-biasa saja..maybe sibuk dengan kerja di ofis dan kerja luar yang sedang diusahakan.pa pun, sempat jugak update blog Baie..mana boleh tinggal nak update blog..blog ni kan salah satu nya tempat untuk Baie luahkan apa-apa yang patut...macam buku diari la, cuma ianya terbuka kepada semua pembaca...kan2..hari sabtu ni, maybe ada perancangan dengan member Baie..Pertama nak p tengok bola Perlis vs N9..Keduanya, ha!..ni kira secret ckit la..tak leh dedahkan perkara ni selepas Baie tengok bola, baru aktiviti kedua ni bermula pulak..hehe..macam urusan kerajaan la plak, pdahal bukan..haaha..aktivti ketiga lak, ari sabtu ni la member Baie nak kawin..member satu sekolah dan satu kelas..rasa-rasanya, member ni orang pertama dalam kelas Baie berkahwin dulu dari member-member Baie yang lain..Jodoh sampai awal kan..Pa pun, tahniah ya..Semoga kekal hendaknya..itu ja kot 3 aktiviti yang akan Baie buat hari sabtu ni bersama member-member Baie..tak taw la kot-kot ada aktiviti tambahan, bukan boleh rancang, ada ja aktiviti lain..huhu..ok, cukup setakat ini dulu..apa-apa Baie cerita lain..ok..Thanx for reading!

Wednesday, October 13, 2010

10/10/2010

haaaiiipppp....!!!..hurm...agak lama jgak kot tertinggal nak update blog Baie..selepas disapa seorang kenalan yang bertanyakan kenapa xpdate lagi blog tentang akak Baie bertunang,jawab Baie,tengah sibuk la..memang sibuk..sibuk sangat..pa pun, thanx sebab follow blog Baie ya..kredit kepada 'beliau'..hihi..ha..kenapa dengan tarikh 10/10/2010...ramai menganggap tarikh tersebut membawa tuah dan dikatakan tarikh keramat...Sebelum itu, Baie nak ucapkan takziah dan tahniah...Takziah?Takziah diucapkan kepada keluarga mangsa kemalangan jalan raya yang mengorbankan 12nyawa di Rembau..Berhati-hatilah kita semasa memandu,ingat orang yang tersayang,perlu peka dengan keadaan sekeliling ya semua pemandu..Al-fatihah dibaca untuk mangsa yang beragama islam..Al-fatihah....amin...dah, xnak cita sedih-sedih dah.."Baie 'touching' kalau perkara melibatkan kematian ni..kesian sangat..ok cukup.Tahniah?Tahniah diucapkan kepada akak Baie yang sudah selamat melangsungkan majlis pertunangan pada tarikh tersebut...Baie nak ceritakan sedikit la tentang majlis pertunangan akak Baie...urm..meriah tu meriah jugak walaupun tak buat majlis besar-besar kan,ala bertunang ja pun..kih2..kih2.. dengan kehadiran ramai adik beradik dan jiran tetangga..ramai yang menolong..terima kasih banyak-banyak..terima kasih sangat dapat hadir dan tolong apa yang patut..kalau ada tok dari KL bersama mak su,pak su, mak long, pak long datang lg best kan..ramai-ramai berkumpul..hehehe..Mengenai hantaran, pihak perempuan sebenarnya sediakan 5 dulang ja, tetapi atas jasa baik dan sifat tolong-menolong jiran-jiran, yang sanggup memberikan lagi 2 dulang untuk menjadikan 7 dulang berbalas 3 dulang..pihak lelaki pada mulanya, nak buat 5 dulang tapi akak cakap akak nak buat 5 dulang, tengok-tengok 'last minute' jiran-jiran tambah lagi 2 dulang..pa pun terima kasih ya jiran-jiran..berapa hantaran pun xpenting,janji no ganjil dan majlis segalanya selamat dan lancar kan mak su(mak sedara paling best)?(harap mak su baca..hehe)Tugas Baie pada majlis pertunangan akak ialah mengambil gambar...kira Baie ni orang penting ni, kalau xda gambar, xleh tengok kan kenangan..btol x?..hihi..bangga2 nih..ahaks..Baie sekarang sedang berjinak-jinak untuk mendalami bidang fotografi ni,sekarang Baie baru peringkat amatur..hehhe..Kalau ada bisnes yang boleh buat duit, Baie akan buat..hihi..Masa Baie sibuk mengambil gambar-gambar majlis pertunangan, Baie ada beberapa kali di sapa adik-beradik dan jiran yang cakap, "Haiih..tukang amik gambar bila lagi?"..kih2..kih2..senyum simpul gitu balas Baie..ahahaha..Baie jawab la, "Muda lagi la.."...hehe...Majlis pertunangan akak memang best asa..best sangat.Baie nak cerita banyak lagi ni, tetapi sekadar untuk pembaca mengetahui serba sedikit cukup la kan..sekurang kurangya tahu jugak..Baie ada selitkan beberapa keping gambar untuk tontonan pembaca..kalau nak tngok banyak gambar, tengok dalam facebook Baie ok?..hihi..

p/s:maaf la kalau gambar tak cantik...peringkat amatur lagi kan...pa pun Thanx for reading!

Monday, October 4, 2010

Sibuk

em....sibuk?..mmg sibuk..sibuk dalam menyiapkan bisnes yang akan dilakukan oleh Baie bersama member Baie..sekarang dalam proses tuk menyiapkan segala yang perlu..InsyaAllah..jika da dilakukan, boleh tambah sedikit duit-duit poket ni...em..Baie da buat da bisnes ni, cuma tak menyeluruh, maksud Baie, bisnes yang tak aktif sangat..InsyaAllah akan di aktifkan semula..Setakat ni saja Baie nak kongsi..perkembangan selanjutnya akan datang..Thanx for reading!