Followers

Sunday, December 19, 2010

Tempahan...

Salam..sebentar tadi Baie ada post da..ni nak post lagi ni..kenapa?..amboi, tanya kenapa plak..ikut suka Baie la...dah blog ni Baie punya...hahaha...TEMPAHAN?ha...kalau ada sesiapa yang memerlukan khidmat merekabentuk cipta seperti, nak buat, kad bisnes, kad kahwin, flyers, billboard, signboard, poster, dan segala jenis pengiklanan la senang...hubungi Baie ya..nak letak nombor telefon, tapi takut lakk t Baie dipermainkan..jika betul-betul berminat, bagitaw kat Baie melalui facebook ya...tak pun, emel Baie..tak pun, chat yang ada kat sebelah kanan tu..sertakan emel, Baie akan emel korang ea..tak pun jika dah ada nombor tepon Baie hubungi Baie secara terus dan Baie akan setkan tempat dan masa untuk berjumpa dan berbincang.. bukan setakat merekabentuk cipta grafik ja, Baie juga ada menjalankan bisnes lain, seperti supply barang-barang komputer, memperbaiki komputer mahupun laptop,kira senang macam ni la, apa saja yang diperlukan mengenai komputer ataupun laptop, tanya Baie k..ni, ada lagi ni bisnes, hehe..tamak!..bukan Baie tamak,..jika ada peluang bisnes tak salah buat kan...janji halal n masyuk!..hihi..erm..bisnes tangkap gambar orang kahwin...ewah...Baie da cuba jinak-jinak ni..harap berjalan dengan lancar..pakej murah je..jangan risau..member-member lagi murah..kerana apa, Baie suka mempermudahkan kerja orang lain..tak nak member-member Baie dalam kesusahan jika minta tolong Baie..insyaAllah Baie akan cuba yang terbaik..dan!...amboi nak lagi..haha...jika perlu apa-apa, walaupun cakap kata, Baie tak tau kot,...tak tanya macam mana Baie nak taw kan..maybe kalau Baie tak tau pun, Baie akan cuba tolong jugak, tanya member-member Baie yang lain ka...apa-apa ja la..k2..jangan lupa taw..ni Baie sertakan maklumat yang perlu dihubungi k.pa pun Thanx for reading!

aredil_jack@yahoo.com - FACEBOOK dan YM
aredil_jackola@yahoo.com - EMEL YAHOO!
012-??????? - MAXIS (memang tahu maxis, da 012..hahaha...saja letak....ahhaha)bye..

Tuesday, November 30, 2010

Laporan

Ewah!..laporan pulak..hahahh....bukan laporan sukan taw..tapi laporan kesihatan Baie..kenapa Baie nak bagitaw tentang laporan kesihatan Baie?..jawapannye mudah ja...sebab...ikut suka Baie la, da blog ni Baie yang buat!..hahaha...um..keadaan Baie sekarang agak kurang sihat..dimana Baie mengalami selsema dan bersin..aiyak..banyak kali da bersin...tak terkira...nak buat keja pun susah ta..k la..pa pun, Thanx for reading!

Saturday, November 27, 2010

Assalammualaikum...

Jawab tak salam Baie?..huhu...Baie hari ini mood boleh dikira sebagai kurang sedap la..maksud Baie mood yang agak sedih + gembira...macam mana tu?...Baie rasa Baie mungkin la ada memikirkan satu perkara mengenai sahabat Baie..hurm...biasa la sahabat yang selalu kuar lepak minum bersama-sama mungkin susah dah lepas ni nak kuar lepak bersama Baie dan sahabat-sahabat lain..Ini kerana sahabat Baie ada yang sambung belajar, ada yang dapat kerja luar dari perlis..hurm..agak pelik kan Baie asa sedih..tapi..untuk kebaikan sahabat-sahabat Baie, Baie fikir positif ja dan gembira dengan keadaan ni sebab sahabat-sahabat Baie juga ada perjalanan rancangan kehidupan diorang juga kan...Maybe da sampai masa sahabat-sahabat Baie untuk merengangkan jarak..haha..Gud luck to my best frens yang akan sambung belaja dan yang akan gerak kuar dari perlis..taw tak kat mana?kat peneng ja pun..hihi..buat teruk boleh Baie..hahaha...macam mana la Baie tak rasa macam tu, selalu kuar lepak kan..tetiba tak xda..hihi..ala..nanti boleh la Baie turun peneng lepak-lepak dengan sahabat-sahabat Baie..sekali-sekala kuar dari perlis lepak peneng best jugak asyik pergi ke "luar negara" ja..hahahaha....ok la..kepada sahabat-sahabat Baie..Gud Luck!..Do the best!...pa pun...Thanx for reading!

Saturday, November 20, 2010

Luka Seribu Rindu

Api dah menjadi bara
Bara menjadi debu
Mawar indah nan setangkai
Layu dan berguguran

Begitulah ibarat cinta
Terjalin sementara
Madu tak sempatku rasa manisnya
Pahit barganti
Terpaksa ku telan jua

Aku bagaikan tawanan
Di dalam perang rindu
Asyik berganti derita
Cinta tak kesudahan

Mesranya tingkahmu
Disamping dirinya
Menambah luka di hatiku
Senyumanmu di samping orang ketiga
Bagaikan sembilu
Menusuk di hatiku

Hati ku sakit tak tertahan lagi
Kasih
Sudahnya begini
Cinta suci nan sejati
Kemanakah hala
Yang akan kubawa
Hati sarat luka seribu rindu
Dia yang menanti
Setiaku menunggu
Tapi kepadanya kau pergi

Luka Seribu Rindu???em..rasa-rasa Baie, lagu ni ada sedikit tercalit kedukaan pada diri Baie..Baie suka lagu ni, sebab memang sesuai la ngan Baie...hurm!..its about LOVE!..tak abih-abih love..love..love...cukup!...fokus to work!..aiyak..da nak fokus napa Baie post tentang love ni..taw kenapa?..nak Baie bagitaw jugak ka?...kang Baie bagitaw sakit hati pulak bila da taw..ok la..Baie bagitaw...sebab...blog ni Baie punya...ikut suka hati Baie la..hahaha...jangan marah k...mengong suda otak..:p..try la dengar lagu..cari dalam youtube ke..search la..Fotograf-Luka Seribu Rindu...orait!..


(p/s:dalamgembiraadaduka)..pa pun..Thanx For Reading!


Friday, November 19, 2010

Seimbangkan

Seimbangkan?...Baie nak seimbangkan apa ni?,.,..,hihi...hurm!..Baie kalau boleh..nak seimbang, "Pandai Cakap, Pandai Buat"..bukan "Pandai Ckap, Buatnye Tak"..no..no..no....sebab tu Baie sedaya upaya untuk seimbangkan apa yang Baie cakap dan buat...bukan mahu membuktikan sesuatu, tetapi nak tanamkan sikap dalam diri...Diri Baie boleh buat!..bukan hanya sekadar bercakap..ehhe....pa pun...Baie kena usahakan la..hihi..orait bebeh..uik..tak penah guna perkataan bebeh ni..hahahahah...orait..pa pun..thanx for reading!

Ringan Tulang

Uik?..ringan tulang......bukannya nak bagitaw yang tulang-tulang dalam badan Baie ni ringan!..hahahah...nak kata ringan jugak tak jugak kot..kalau timbang berkilo-kilo jugak ni..hahaha..em..Baei beberapa kali pernah dipuji..amboi rajin..hahaha...rajin ka?..puji ka perli?..hahaha...apa pun, tak kisah la..Baie ni jenis yang mudah kira..maksudnya, jenis tak kisah..Baie open minded la...Baie suka tolong orang...Baie fikir, kalau kita selalu tolong orang, nanti jika Baie dalam masalah, bukan Baie nak mengharapkan balasan dari orang-orang yang pernah Baie tolong..tapi Baie mengharapkan, mudah-mudahan, segala urusan Baie yang sukar tu, InsyaAllah...dipermudahkan olehNya..taw kan sapa Nya tu..siapa lagi jika bukan pencipta kita semua...Yang Maha Esa...Allah s.w.t..hurm..hari ini kan hari jumaat...jadi Baie cerita sedikit perkara berunsurkan ketuhanan la..hihiih...Sesungguhnya....apa yang berlaku, janganlah kita salahkan Pencipta kita...ada hikmah di atas setiap yang berlaku...tetapi, perkara yang akan berlaku kita tak tahu bukan?..jadi sebaik-baiknya, kita gunakan akal yang diberi...Berfikir 2x mahupun lebih, tak salah..sebab pa taw..sebab...tu otak kita..kita pun pasal la nak fikir banyak kali..hahaha...ingat, jangan fikir hanya sekali taw..hihih...Kehidupan kita memang banyak dugaan..banyak sangat...sehinggakan ada makhluk yang diciptakan olehNya, sanggup membunuh diri...MasyaAllah..........kepada yang beragama islam, jangan sekali-kali melakukan perkara tersebut...Kuatkan hati, tekadkan iman...Gunakan fikiran sebelum melakukan sesuatu..sesungguhnya, perbezaan manusia dan haiwan adalah manusia berakal..haiwan tidak..mahu jadi seperti haiwan?...bela haiwan tak pe jugak..Baie ada kucing!...ehhhe..sempat lagi selit...hahah.....ok la..perkara yang berlaku atas kehendak diriNya untuk melihat diri kita kuat menempuh segala ujian...Ujian tersebut menandakan titik perubahan pada diri kita dan tanda diri kita di ambil berat olehNya..dan menyayangi diri kita..InsyaAllah...Orait...pa pun...Thanx for reading!

Monday, November 15, 2010

Yang Sempurnakan ku

~Kaulah bidadari dalam hidupku
Yang selalu hadir di dalam mimpiku
Bunga yang selalu harungi hariku
Anugerah Tuhan yang sempurnakanku

Bila kau jauh
Aku selalu rindu
Bila kau ada
Hatikan berbunga

Ku akan selalu menjadi bintangmu
Menerangi gelap dan mimpimu
Aku setia di sini mengusap tangismu
Menemani sunyi di hatimu~

Kenapa la Baie nak tulis cerita yang sempurnakan ku ni..Bukan apa, Baie dalam tengah-tengah solo ni, Baie cuba jugak mencari merpati putih yang dapat sempurnakan Baie yang masih serba kekurangan ni..em...harap-harap apa yang Baie impikan dapt dimakbulkan..InsyaAllah..Orait..
Thanx for reading!

Thursday, November 11, 2010

Arrgggghhhh!!! & Banjir & Kerja & Apa-apa sajala

Arrgggghhhh!!!!
Aik!...marah ke Baie?...ahaks!..xla...arrgghhh tu sbnarnya Baie tengah mengeliat...pagi-pagi kan sejuk..wah..mengeliat......best......abis lendur urat-urat kt badan...hihihi.,..Jom sama-sama buat...angkat kedua-dua tangan keatas, sambil tu pusing kan ckit badan,dan tolak kuat-kuat!..err...kalau ada sapa-sapa rasa sakit, jangan salahkan Baie taw...hahah...Baie mengeliat ikut suka ja...hahahah...em..da bapa hari Baie xupdate blog...da kena sound bapa kali da ngan reader Baie..fuh!...tampo kang ha..hahahah...relax-relax suda...sebab...

Banjir
terkandas dengan masalah banjir yang berlaku di Perlis, walaupun rumah Baie tak kena, tp jalan raya kebanyakan ditutup, em!..nk kuar g kangar pun tak boleh..aiyak..benda nak jadi kan..kuasa DIA..dah termaktub da banjir nak jadi kan.,.hihi..Lepas banjir, masuk opis, gotong-royong kemaskan opis lak..lupa nak snap gambar gotong-royong,al maklumlah, suka sangat Baie dengan aktiviti macam ni, semangat tinggi sampai lupa da...hahah...Lepas siap gotong-royong, esok tu, datang keja lagi kan,

Kerja
mak ai.....keja bertimbun-timbun...aiyak.....mengong suda otak...kena susun semula jadual kerja Baie..haih...macam menteri la pulak..ahaks..mana taw kan, kot-kot termakbul jadi menteri ka..jadi menteri biasa-biasa pun jadi lah..haaaa..tinggi angan-angan, orangnya tak tinggi pun...hahahahah....tak pa tak pa..hal kecil ja tu..korang kisah ke? ada Baie kisah??!...hahah...

Apa-apa sajalah!
1)Sakit Urat
Baie muda-muda lagi sakit urat???...Biar betul???...em..2minggu lepas, pas bangun pagi, pinggang Baie terasa sangat sengal!...tapi bukan Baie sengal!..sengal do..hahah,...Pas tu, Baie g la cek kt klinik..Kena plak buat ujian air kencing, ya la, masalah pada pinggang ni kan bahaya, nasib baik la tak da apa-apa..Doktor cakap, duk buat kerja kena rehat sama, cara duduk tu kena betul..orait! doktor! Baie tengah buat la sekarang..ehehhe..(p/s:tak nak cita pasal pelatih nurse kt klinik tu,pelatih muda lak tu)..ngeh2..ngeh2,,,sengal!..ooppss...pinggan taw yang sengal..ahaha

2)Kurangkan Merokok
Adakah Baie telah berjaya mengurangkan aktiviti merokok???em..nak kata 100% berjaya tu tak jugak!..hahah..Baie asa dalam 10% kot baru berjaya...haiiihh,,,.nak cari mana lagi 90%..banyak tu..ni kalau peperiksaan upsr ni dah sah-sah GAGAL ni..hahaha...orait!..Baie akan cuba lagi..sekurang-kurangnya, 50%..macam dulu-dulu time periksa dapat markah, akan kata, fuh!..nasib baik, atas pagar ja..hahah...(p/s:UPSR - teringin masuk sekolah berasrama penuh!)hihi

3)Cari banyak klien
Klien oh klien...Jika Baie mempunyai 10 orang diri Baie, mesti suma permintaan dapat dipenuhi...hihi..yela, mana tak nya, kejap jumpa kt sana, kjap kt sini...kadang tak jumpa!..maw tak jumpa, dah tak buat appoiment!..amboi..macam syarikat besar sangat dah eh, nak ada appoiment..betul ka Baie eja tu..?hahahah....tibai suda..orait! kepada klien-klien yang selalu buat tempahan kat Baie, Baie ucapkan terima kasih banyak-banyak kerana mempercayai hasil kerja Baie..(p/s:pernah jumpa klien yang sangat cantik, tapi, isteri orang, anak da 3!)..aiyak..makan jamu la tu..hihi..

4)Hiburan sikit..hehe
Hiburan???..tak perlu kot cita panjang-panjang tentang hiburan ni, sebab kalu tengok tb pun da hiburan da kan..tapi yang pasti i like tektonik!..hahaha...orait..cukup-cukup..(p/s:lengoh kot duk tektonik..ha padan muka!)..hahah

5)Makan bagi banyak
Yeah!..makan banyak-banyak, bagi ada isi dalam badan!..maksud Baie nak ada lemak ckit..hihi...macam-macam makanan nak makan..makan adalah benda kedua paling best!..hik..hik..orait..(p/s:teringin kuar makan bersama perempuan, pernah kuar, tapi kuar mak n kak,family tu..hihi..kedebush!..kena tumbuk..main-main na..)..hahah..mengong!

6)Nak tambah berat badan
Berat badan Baie sekarang boleh dikatakan agak ringan kot!..haahha..tp kena tiup angin berkelajuan 30kmj tak la melayang..hahahah..Baie ada g cek nak kena tambah berat badan banyak mana kan, disarankan oleh BMI...kena tambah lagi dalam 6@7 kg?..wah...banyak jugak tu..tp untuk dapatkan berat badan yang ideal sanggup..cewah....orait..(p/s:err...nak nampak besar ckit..hahah)

7)Senaman Ringan
Ha senaman ringan Baie duk buat jugak ni..Pagi-pagi bangun tido ja, dengan muka mengantuk gila, buat terus senaman..wah..kena paksa, klu tak paksa, manja plak..haha..buat la pumping, n apa-apa yang berkaitan..hihi...orait..(p/s:nak bg ada sedikit ketulan pada badan!..hahahahahahahahahahahahahaha)....mengong lagi suda!..hahah

8)Berbual / Mesej / err...komunikasi la!
Kepada sesiapa yang selalu berkomunikasi dengan Baie, kalau Baie tak balas tu, paham-paham la na, SIBUK...si...buk....sibuk!..eja2 jap..hihi..jangan kata Baie sombong lak!..Baie tak suka sombong-sombong ni..orait..(p/s:kadang tak balas kredit xda!...hahahahahaha..)

9)Tido nak kena bagi cukup
Perkara yang paling best!...tdo...zzzzZZZzzZZzzzz..oit!..jangan tido sekrang, sapa nak habiskan cita ni..haahah..tdo best kan, tambah-tambah kalu time sejuk..wah.....asa macam di syurga..hihi...Sejak 2 menjak ni, Baie selalu tido lewat dalam jam 1pg..aiyak..baru lepas dapat nasihat,kalau nk muka licin xnak jerawat naik, tido awal..erm...orait!..Baie akan usaha lakukan..tp asa pelik la tido awal..macam xckup sesuatu ja..hihi..(p/s:nak mimpi indah yang jadi kenyataan!)..hihi..

10)Percutian!
Yes!...penat-penat bekerja apa salahnya sekali sekala pergi bercuti kan..rehatkan minda katakan..wah..best ni..g ramai-ramai ngan member sekapala / sekamcing (bukan kencing!)haha...best kan dapat g...member ajak g pulau pangkor!..pulau langkawi!peneng!..mana 1 nak p ni..nk p suma tempat tak leh, kena berjimat jugak..hhaaihh..tp kan skali skala abihkan duit bleh kot..hihi..(p/s:kumpul duit untuk tunaikan hajat..hihi)

(p/s:nah reader!..baca la..penat kot taip ni..haha...hihihi...:p)...


Yeah!...dancing!!!!!!!!!!!...:p
Thanx for reading!

Thursday, October 28, 2010

err....

err???..apa makna tu??..hahah..mai dah time mengong!...hahah...cam kenal ja ayat tu dari someone..ahaks!....Baie bukan tak da idea nak tulis tapi kan, Baie nak bagitaw sedikit la hal yang membuat Baie asa dihargai..wah....susah betul taw ada orang yang bleh menghargai Baie...sangat-sangat tersentuh macam kat tv3 tu bersamamu (ngeh..ngeh..)..tapi Baie cita sekarang bukan hal bersamamu taw! cuma ada perasaan tersentuh tu la..hehehe....em..ada seorang hamba Allah s.w.t ni, selalu mengikuti perkembangan Baie, blog Baie dan jugak FB Baie!...wah................................terima kasih sayang ku ucap padamu..(err lagu awie taw tu)...hihi...Kadang-kadang hidup ini, perlu rasa dihargai dan menghargai...sekarang Baie sudah mula mahu menghargai orang(jangan anggap sebelum ni Baie tak pernah menghargai na, anggap macam tu, xmaw kawan dah!...hak..hak...)...terima kasih la kepada "beliau" yang selalu mengikuti perkembangan dari masa ke semasa...Nak jadi assistant Baie tak?..hhhehehe,....tunggu Baie buka 'company' sendiri dulu na...InsyaAllah..hihi...em........................................................................(aik, ikut jugak ka bunyi em tu?)....hahahahh....bagus.....rakyat Malaysia memang suka ikut mengikut..hihih...pa pun, kredit tuk 'beliau' k..terima kasih sekali lagi taw....Jika boleh teruskan la dari masa ke semasa ye..Nanti Baie bagi hadiah taw...jangan risau....hihii...(p/s:sayang pada pembaca yang selalu mengikuti blog Baie..)Thanx for reading!

Monday, October 25, 2010

Keputusan Yang Tidak Dijangka

ai..kembali Baie hari ini dengan hari yang agak suram...suram?kenapa suram?Sebab Baie telah melakukan keputusan yang sangat mengejutkan terhadap diri Baie..Kenapa Baie buat keputusan tersebut?mungkin masa dan keadaan serta dirinya yang telah memaksa Baie untuk melakukan keputusan itu...Sangat kecewa...berat hati serta terlalu keliru dengan situasi yang ada padanya..Kenapa lakukan begitu terhadap Baie?Kenapa?Kenapa?Kenapa langsung tidak memahami...Cukup la, tak perlu untuk diceritakan lebih lanjut..Apa pun, Baie harap ini adalah keputusan yang sangat baik terhadap kedua-dua pihak..Moga diberi ruang dan nafas yang baru untuk masa depan..Terima Kasih atas segalanya......Thanx for reading!

Monday, October 18, 2010

Antara Kerjaya / Family / Kereta / Rumah / Perempuan

Antara Kerjaya / Family / Kereta / Rumah / Perempuan(untuk dijadikan isteri)...Antara bualan kaum-kaum lelaki apabila memikirkan masa depan...(p/s:bg orang yang 'berada' tak fikir kot suma tu(tak semua))...Jika memilih perempuan dahulu, kerjaya 'maybe' tak dapat difokuskan, family pun sama, apatah lagi kereta dan rumah...Sekarang Baie hanya utamakan kerjaya dahulu, pas tu, family, kereta, rumah, perempuan(untuk dijadikan isteri) @ perempuan(untuk dijadikan isteri) dulu pas tu baru rumah..Apa pun tentang jodoh tu, kalau ada, ada la..kalau cepat-cepat la, kalau lambat-lambat la..redha ja..Yang penting sekarang, Baie akan UTAMAKAN kerjaya-family-kereta-rumah dan seterusnya Perempuan(untuk dijadikan isteri)(lambat lagi)....Harap-harap segalanya berjalan dengan lancar apa yang dirancang oleh Baie...Amin...Sebab tu sekarang Baie jarang bergaul dengan perempuan (kecuali emak,kakak, adik perempuan dan klien perempuan Baie la..hehe) kalau Baie nak kuar lepak minum pun kuar dengan sepupu dan member2 rapat dalam 4 5 orang cam tu ja,sebab Baie lebih suka buat bisnes, jumpa klien dan cari job...agak sibuk la jugak sekrang..job duk masuk..Alhamdulillah...Semoga perjalanan yang dirancang Baie diberkati Allah s.w.t...Amin Ya Robbal Alamin...Thanx for reading!

Friday, October 15, 2010

Kelebihan Hari Jumaat

Sesuai dengan hari ini..hari ini kan hari jumaat..apa salahnya Baie bercerita sedikit tentang hari jumaat kan..Macam mana hari jumaat anda?anda asa apa?sedih?TENANG?marah?itu mengenai 'mood' diri anda apabila tibanya hari jumaat...Jadi Baie nak ceritakan sedikit tentang kelebihan hari jumaat atau dikenali "Penghulu Segala Hari"...Ada 6 kelebihan tentang hari jumaat...Walaupun Baie tak la pandai sangat dalam bab agama ni, tapi Baie bukanlah seorang yang jahil..Jika kongsi sesuatu yang bermanfaat apa salahnya kan..Semoga kawan-kawan Baie dan para pembaca beroleh manfaat ok..

1. Berlakunya hari kiamat.

Ya, Jumaat merupakan hari yang selalu dikaitkan dengan berlakunya hari kiamat. Dalam suatu hadis riwayat Muslim, Nabi SAW ada menyebut bahawa, “Pada hari Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.

2. Nabi Adam diciptakan dan dia juga disingkirkan dari syurga.

Hari Jumaat memang istimewa. Hari ini nabi Adam diciptakan, dan hari ini jugalah beliau diturunkan daripada syurga.

Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”

3. Penghulu segala hari.

Saya suka sebut Jumaat ni special. Kenapa ya? Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana agama kita sendiri yang meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain.

Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”

4. Selamat dari fitnah kubur bagi yang mati pada hari Jumaat.

Menurut Nabi SAW, “Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah daripada fitnah kubur.”

Jadi, sama-samalah kita berdoa moga-moga Allah memilih kita di kalangan manusia-manusia yang diberikan kelebihan oleh Allah ini.

5. Kebaikan dengan memotong kuku.

Peliharalah kebersihan anda. Kalau boleh, Jumaat ni bagi lebih-lebih lagi. Mana yang dah lama tak potong rambut, maka potonglah. Kasi kemas. Kalau kuku dah rasa mula nak panjang, hah potonglah.

Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”

6. Makbulnya doa di antara dua khutbah.

Yang ini pun kita dah selalu dengar. Daripada zaman sekolah lagi mungkin ramai yang telah diberitahu akan perkara ini. Baca doa ketika imam sedang duduk antara dua khutbah selalunya makbul doanya tu. Ya, kan?

Banyak ulamak yang berpendapat bahawa makbulnya doa yang dibaca di antara dua khutbah, iaitu ketika imam sedang duduk antara khutbah pertama dan khutbah kedua.

Ini berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah yang bermaksud, “Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.” Dan rasulullah menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.

Abi burdah bin Abi al-Amusa al-Asy’ari r.a berkata bahawa beliau pernah mendengar bahawa Abdullah bin Umar r.a pernah mendengar bahawa Rasulullah pernah menjelaskan bahawa waktu yang paling mustajab itu adalah waktu antara imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai didirikan.

p/s:em..semoga para pembaca membaca sampai habis ya...Thanx for reading!

Nothing Special


aip!...kembali pulak ya Baie...dalam dua tiga hari ni, Baie tak da buat perkara-perkara yang asa 'special'..semuanya hanyalah biasa-biasa saja..maybe sibuk dengan kerja di ofis dan kerja luar yang sedang diusahakan.pa pun, sempat jugak update blog Baie..mana boleh tinggal nak update blog..blog ni kan salah satu nya tempat untuk Baie luahkan apa-apa yang patut...macam buku diari la, cuma ianya terbuka kepada semua pembaca...kan2..hari sabtu ni, maybe ada perancangan dengan member Baie..Pertama nak p tengok bola Perlis vs N9..Keduanya, ha!..ni kira secret ckit la..tak leh dedahkan perkara ni selepas Baie tengok bola, baru aktiviti kedua ni bermula pulak..hehe..macam urusan kerajaan la plak, pdahal bukan..haaha..aktivti ketiga lak, ari sabtu ni la member Baie nak kawin..member satu sekolah dan satu kelas..rasa-rasanya, member ni orang pertama dalam kelas Baie berkahwin dulu dari member-member Baie yang lain..Jodoh sampai awal kan..Pa pun, tahniah ya..Semoga kekal hendaknya..itu ja kot 3 aktiviti yang akan Baie buat hari sabtu ni bersama member-member Baie..tak taw la kot-kot ada aktiviti tambahan, bukan boleh rancang, ada ja aktiviti lain..huhu..ok, cukup setakat ini dulu..apa-apa Baie cerita lain..ok..Thanx for reading!

Wednesday, October 13, 2010

10/10/2010

haaaiiipppp....!!!..hurm...agak lama jgak kot tertinggal nak update blog Baie..selepas disapa seorang kenalan yang bertanyakan kenapa xpdate lagi blog tentang akak Baie bertunang,jawab Baie,tengah sibuk la..memang sibuk..sibuk sangat..pa pun, thanx sebab follow blog Baie ya..kredit kepada 'beliau'..hihi..ha..kenapa dengan tarikh 10/10/2010...ramai menganggap tarikh tersebut membawa tuah dan dikatakan tarikh keramat...Sebelum itu, Baie nak ucapkan takziah dan tahniah...Takziah?Takziah diucapkan kepada keluarga mangsa kemalangan jalan raya yang mengorbankan 12nyawa di Rembau..Berhati-hatilah kita semasa memandu,ingat orang yang tersayang,perlu peka dengan keadaan sekeliling ya semua pemandu..Al-fatihah dibaca untuk mangsa yang beragama islam..Al-fatihah....amin...dah, xnak cita sedih-sedih dah.."Baie 'touching' kalau perkara melibatkan kematian ni..kesian sangat..ok cukup.Tahniah?Tahniah diucapkan kepada akak Baie yang sudah selamat melangsungkan majlis pertunangan pada tarikh tersebut...Baie nak ceritakan sedikit la tentang majlis pertunangan akak Baie...urm..meriah tu meriah jugak walaupun tak buat majlis besar-besar kan,ala bertunang ja pun..kih2..kih2.. dengan kehadiran ramai adik beradik dan jiran tetangga..ramai yang menolong..terima kasih banyak-banyak..terima kasih sangat dapat hadir dan tolong apa yang patut..kalau ada tok dari KL bersama mak su,pak su, mak long, pak long datang lg best kan..ramai-ramai berkumpul..hehehe..Mengenai hantaran, pihak perempuan sebenarnya sediakan 5 dulang ja, tetapi atas jasa baik dan sifat tolong-menolong jiran-jiran, yang sanggup memberikan lagi 2 dulang untuk menjadikan 7 dulang berbalas 3 dulang..pihak lelaki pada mulanya, nak buat 5 dulang tapi akak cakap akak nak buat 5 dulang, tengok-tengok 'last minute' jiran-jiran tambah lagi 2 dulang..pa pun terima kasih ya jiran-jiran..berapa hantaran pun xpenting,janji no ganjil dan majlis segalanya selamat dan lancar kan mak su(mak sedara paling best)?(harap mak su baca..hehe)Tugas Baie pada majlis pertunangan akak ialah mengambil gambar...kira Baie ni orang penting ni, kalau xda gambar, xleh tengok kan kenangan..btol x?..hihi..bangga2 nih..ahaks..Baie sekarang sedang berjinak-jinak untuk mendalami bidang fotografi ni,sekarang Baie baru peringkat amatur..hehhe..Kalau ada bisnes yang boleh buat duit, Baie akan buat..hihi..Masa Baie sibuk mengambil gambar-gambar majlis pertunangan, Baie ada beberapa kali di sapa adik-beradik dan jiran yang cakap, "Haiih..tukang amik gambar bila lagi?"..kih2..kih2..senyum simpul gitu balas Baie..ahahaha..Baie jawab la, "Muda lagi la.."...hehe...Majlis pertunangan akak memang best asa..best sangat.Baie nak cerita banyak lagi ni, tetapi sekadar untuk pembaca mengetahui serba sedikit cukup la kan..sekurang kurangya tahu jugak..Baie ada selitkan beberapa keping gambar untuk tontonan pembaca..kalau nak tngok banyak gambar, tengok dalam facebook Baie ok?..hihi..

p/s:maaf la kalau gambar tak cantik...peringkat amatur lagi kan...pa pun Thanx for reading!

Monday, October 4, 2010

Sibuk

em....sibuk?..mmg sibuk..sibuk dalam menyiapkan bisnes yang akan dilakukan oleh Baie bersama member Baie..sekarang dalam proses tuk menyiapkan segala yang perlu..InsyaAllah..jika da dilakukan, boleh tambah sedikit duit-duit poket ni...em..Baie da buat da bisnes ni, cuma tak menyeluruh, maksud Baie, bisnes yang tak aktif sangat..InsyaAllah akan di aktifkan semula..Setakat ni saja Baie nak kongsi..perkembangan selanjutnya akan datang..Thanx for reading!

Friday, September 24, 2010

Adik yang lama tak jumpa

Wah....hari ini topik yang agak pelik ckit..bukan pelik yang macam mana, member Baie ada paham kot lain tentang maksud adik ni..hehehe...tp yang Baie nak cita ni bukan berkenaan 'adik' tu ok...tapi ini tentang adik yang dulunya, mak Baie mengasuh dari umo lebih kurang 2bulan smpai 1tahun 9bulan lebih macam tu..kira rapat jugak...kenapa Baie cita, sebab ikut suka Baie la, dah blog Baie ni punya kan..hahaha..Nak dijadikan cerita, semalam selepas Baie balik keja, layan movie kejap kt komputer, pas tu terlelap...tetiba mak bagitau ada kereta depan umah berhenti n masuk parking betul-betul depan umah, mak Baie ingat member Baie datang..Sebab selalu member datang umah parking macam tu..heheh..Sebaik pintu kereta di buka, turun sebuah keluarga yang sudah lama tidak jumpa..Baie tengok-tengok, la...Cik Tina (panggilan Baie kepada mak adik tersebut) serta adik yang dulu mak Baie mengasuh...sudah besar sekarang dan makin cute pun ada..eheheh..Selalu panggil adik tu, Heri.masa kecil-kecil dulu adik ni pun bersaiz yang comel, bila besar memang cepat besar la bertambah comel lagi..sekarang lebih kurang sama saiz da ngan Baie, baru darjah 5 tu..huhu..jeles tengok budak-budak sekarang cepat besar..yela, mau tak nya, da Baie ni kecik je orang nya..eheheh..pa pun, terima kasih sebab datang umah..nanti cuti sekolah da janji kan nak datang tido umah abah det (panggilan heri kepada abah Baie) ngan mak iza (panggilan heri kepada mak Baie) kan..dah janji kena datang la..ehheh...Semalam Heri tido umah abah det dia la..Hari ini pun ada lagi, tak nak balik pulak, maybe Heri teringat masa kecik-kecik kat cini, dan Heri suka berkawan, yela Heri cita kt Baie pun, kt langkawi dia tak dak kawan sangat, ada tu ada, tapi selalu duk umah, yang pasti, Heri ni pandai menggunakan komputer dan internet, siap da facebook sendiri lagi..cayalah..Hari ini, Heri dan adik nya, Munir akan tido lagi semalam umah abah det dia..Semalam adik Heri, Munir tak ikut tido, maybe xberapa rapat sangat, pa pun, Munir sekarang pemikiran macam orang dewasa, baru darjah 4 tu..Sekarang mereka berdua ada di umah Baie, sedang asyik bermain game komputer..Heri cakap nak balik esok petang..ala..balik la lambat skit kan..tp nak buat macam mana, lusa Heri dan Munir nak sekolah..um..maybe di lain dan waktu kita akan berjumpa lagi..Baie ada selitkan gambar Baie dan Heri...


cute kan?da besar da...jadi anak yang baik ok?..


bagus ni adik Heri ni...

Semoga Heri, Munir dan keluarga dirahmati Allah S.W.T...Thanx for reading!

Thursday, September 23, 2010

Perempuan Malaysia

Ha!...terkejut ka?..tak?ikut suka la nak terkejut ka tak...hehheh...ada apa dengan perempuan Malaysia?Pada pendapat Baie la kan, perempuan Malaysia ni cantik-cantik belaka...mahupun yang jadi artis @pun tak..tp kebanyakan yang tak jd artis pun sangat cantik...cuma mata masing-masing yang melihat kecantikan tersebut.Cantik?tak semestinya cantik pada luaran, dalaman pun ada yang cantik..cantik dalaman yang macam mana kita tak tahu kan...Kalau soal cantik dalaman ni, bukan bermaksud cantik pada yang bukan-bukan, tapi cantik dari segala-galanya.Cantik bahasanya, cantik budi pekertinya, cantik tata tertibnya dan segalanya cantik..pa pun, NOBODY IS PERFECT...right?...Berkenaan dengan perempuan Malaysia ni, terlampau banyak sehinggakan kita sendiri pun tak tahu mana 1 perempuan,dan mana 1 half-perempuan..hehehe..pa pun, perempuan Malaysia sangat cantik!..tak dapat disangkalkan lagi...Betul x?....ini hanyalah pendapat Baie, ok?Pendapat anda?Thanx for reading!

Bosan?

Ayat yang di ajukan untuk Baie sendiri.Jika anda juga berasa sebagaimana Baie rasa pun bagus jugak..sama-sama bosan..Bosan sebab Baie da kekurangan wang..hehe..Hari-hari memikirkan bila la gaji nak dapat ni...Harap-harap sempat sebelum poket Baie betul-betul kering...uh!...kerja pun xdak wang...tu la, beraya sakan sangat,,,Selepas ini, Baie berazam tuk menabung tak kira di bank @pun tabung di umah...Moga-moga tercapai la hasrat tu...Kalau tak buat macam tu, sampai bila nak ada wang sendiri yang banyak kan...Hidup memerlukan duit...Duit diperlukan untuk hidup, tapi bukan segalanya perlukan duit...Sekarang Baie akan seimbangkan antara duit, kerjaya, hiburan dan kawan-kawan.Apa-apa pun, family diutamakan...InsyaAllah...Thanx for reading!

Wednesday, September 22, 2010

BBQ - Nak Lagi Time Macam Ni..Hehhee

Antara hidangan yang disediakan, banyak lagi makanan gambar yang tak amik, sebab masing-masing sibuk duk tangkap gambar sendiri


Time makan



Tibai dulu...



Kan da cakap, mesti cibuk nya amik gambar


Majlis BBQ ni, dibuat di kawasan pantai di Hotel Putra Brasmana...Memang best kalau ada aktiviti macam ni..tambahan pula, jumpa member -member lama..berkumpul skali..tp sayang, ramai lagi xdapat turut serta, apa2 pun, maybe lpas ni ada lagi..xsbar nak makan plak..hahaha...Upload sikit ja gambar, banyak lagi gambar tentang BBQ ni...ckit-ckit cukup la kan..heehhe..Thanx for reading!

Surat Khabar

Pa masalah dengan surat khabar???xdak masalah pa pun, just nak kongsi, hari-hari Baie baca surat khabar...tetapi...membaca surat khabar seperti membaca sebuah buku cerita ngeri...maw tak nya, selak ja surat khabar, ada berita pembunuhan kejam, selak lagi, ada berita rogol, selak lagi, ada berita penyeksaan dan penderitaan, selak lagi, berita kematian, selak lagi....haaaaaiihhh....sampai bila nak ada berita-berita macam tu???kekadang takut jugak bila baca berita yang macam tu, akan terjadi pada diri kita kan???...pa pun, kita bersyukur sebab maybe kita 'dilindungi' tetapi harus diingat, sampai bila kita harus 'dilindungi'???...pa pun, kita patut bersyukur dengan segala apa yang kita miliki...mudah-mudahan diri kita selamat dunia dan akhirat...cewah...berceramah pulak Baie...ehhhehe....Thanx for reading!

Projek Bersama Sek Men Keb Kuala Perlis (2010 Mac-In Project)


Tengah mengambil bahan dari pelajar2 yang terlibat

Duk "kautim" harga tu..jgn rsau, harga murah punya la...hihi

sedang sibuk menguruskan bahan2 pelajar

bincang bahan yang perlu dimasukkan dalam poster

setelah di print,pelajar perlu mengubah usai sedikt pada poster

Salah satu team yang bagus

Selesai sudah akhirnya

Masih dalam proses

trim poster bagi cun

kerjasama


Semua poster yang telah siap


Pertama sekali diucapkan terima kasih kepada Cikgu Noor Fazilah Binti Ismail kerana sudi memberi ruang kepada Baie untuk bertanggung jawab ke atas design poster.Best dapat bekerjasama dengan student2 Sek Men Keb Kuala Perlis ni..Kalau ada lagi projek, "halo2" ye cikgu..harga special punya tuk rglar cstmer...dont worry..eheeh....pa pun terima kasih skali lagi ya cikgu...Thanx for reading!

Tukar Panggilan Nama Dalam Alam Maya

Kebanyakan kawan Baie xtaw nama panggilan di umah..ada yg taw tu,taw la..tp xramai..di umah family selalu panggil Abang'E @pun Baie..Maybe disebabkan nama belakang Baie tu Asree..so, Baie pun ok..yag adik laki Baie lak dipanggil Baia...urm..sebab nama belakang Baia ialah Azhar..de sangkut paut x?..ada kot skit2 kn..pa pun, selepas ni, dlm alam maya ni, panggil ja dengan nama Baie ok?...klu asa xselesa tu, selesa kn lah..bukan pa, perlu cari 1 nama tuk diingati..right???..Thanx for reading!

Belum Terlambat

Apa maksud belum terlambat ni?..ha...baie just nk ucap SELAMAT HARI RAYA saja...masih belum terlambat kan???Sebab dengar-dengar di KL puasa sebulan dan raya pun sebulan...wah!!!..best tu..ari2 da open house pa..bleh la baie tambah berat badan ni(mcm la duk d KL pdhal duk di KP ja)...haahahha...apa pun, di saat kita menyambut kemeriahan apa2 pun, ingatlah lah, masih ramai yang belum dapat merasai suasana tersebut...renung2kn dan jgn lama sgt termenung..:p..kad raya dibuat khas untuk para pembaca...Thanx for reading!


p/s:kalau xnampak, klik ja pada gambar tuk perbesar k..

Tuesday, September 21, 2010

Ingin Kembali Ke Alam Maya

Wah.....lama benar baie xupdate blog baie ni...sawang merata rata..bukan pengotor...ntah, xde msa kot..tp skrg baie sudah mencuba untuk membahagikan masa kerja, masa lepak, masa blogging, masa hiburan, n segala galanya tentang masa, akan disusun...InsyaAllah, mudah mudahan berjaya..amin..em..setakat ini sahaja untuk baie merasai kembali dunia maya ni...baie akan post cerita2 mengenai diri baie, family, kawan2, senang cerita la WHATEVER..ha mudah lagi padat..sambung ke cerita seterusnya nanti...Thanx for reading!

Slumdog Millionaire












Kenapa baie nak tulis tentang filem ni?Baie bukanlah peminat setia cerita2 bollywood tetapi Baie tertarik akan jalan cerita yang berjaya menyentuh perasaan Baie.Bukan aku nak kata Baie ni jiwang, tetapi orang lelaki juga ada perasaan, tak gitu???hehe..plot cerita yang disampaikan memang best...memang patut pun filem ni menang anugerah di hollywood..lakonan kanak2 yang miskin sungguh tersentuh..respek btol kt pelakon2 serta pengarah filem ni.Walaupun filem ni da lama dikeluarkan tapi, Baie xberkesempatan untuk tengok filem ni dan tidak mempedulikan filem2 yang dikeluarkan..tu pun semlam ada sedikit masa terluang untuk menonton pas Baie amik filem ni kt member Baie..Thanx Muhanif.Meremang bulu2 Baie tgk smpai habis, bkn cita seram tetapi terharu...Baie nak letakkan sedikit sinopsis, tp Baie asa xkan dibaca,klu bca pun langkau2 ja..baik xyah letak trus kn..hehe..lgi snang tgk sendiri filem ni..xrugi..wa cakap sama lu..pa pun, Thanx for reading!